ОтАгентОтветить на сообщение
КВ. Кашин
Дата09.09.2004 15:33:35Найти в дереве
РубрикиЛокальные конфликты;Версия для печати

Гляньте что он в своем интернет-журнале пишет

"W komentarzach pojawila sie krytyczna uwaga na temat mego artykulu o sprawie Bieslania. Odpowiadam: Dziekuje za sygnal. O wzajemnych stosunkach Osetyjczykow i Inguszy cos tam wiem, ale niewiele, a zwlaszcza - z niepewnych zrodel. W kazdym razie sa nieprzyjazne (podobno pogarda Osetyjczykow dla Inguszy). Interesuje mnie religia Osetyjczykow - mam sprzeczne dane: wedle jednego zrodla prawie wylacznie prawoslawni, wedle drugiego - obie religie, z przewaga islamu. Bede wdzieczny za dalsze informacje. Z autopsji znam tylko Dagestan, ale z glebszymi rozmowami z historykami ludow kaukaskich i z lekturami podstawowej bibliografii. Zawodowo (jestem historykiem Europy Wschodniej XVIII-XX wieku) Kaukazem nteresowalem sie ubocznie - przy okazji zsylek z litewskich zasciankow na Kaukaz po 1832 roku i w zwiazku z historia Szamila, dotad obecna w rozmowach z ludzmi z Dagestanu. Rosyjska obecnosc na Kaukazie oceniam jednoznacznie tak, jak w artykule. Analogie z obecnoscia Rosji na Litwie sa bardzo wyrazne, takze w tekstach XIX wiecznych na temat wielkosci i slusznosci idei imperium."

То есть об осетино-ингушском конфликте чего-то слышал, но "немного", какая религия у осетин - православие или ислам он не знает и был бы благодарен за информацию, профессионально занимается историей Восточной Европы 18-20 веков, Кавказом никогда не интересовался, о российской политике на Кавказе судит на основе аналогий с политикой царской России по отношению к Литве...

Вот такой он у нас м....к, профессор Богдан Цивиньски